+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Het verschil tussen gezichtsherkenning en gezichtsdetectie

Vanwege de nieuwe ontwikkelingen omtrent de beveiligingscamera’s en het detecteren van gezichten is nogal verwarring. Voor vele mensen is het nog onbekend wat het verschil is tussen gezichtsherkenning en -detectie, en wat dit precies inhoudt.

Internet of Things

Door de nieuwe technologieën welke worden geïntegreerd in de camerabeveiliging, krijgen deze camera’s veel meer functies dan enkel het opnemen van beeld. De camera beveiliging wordt intelligenter en hierdoor is er veel meer mogelijk.

Door de intelligentie van de camera beveiliging kunnen bijvoorbeeld gezichten worden gedetecteerd. Zo kan er bekeken worden of iemand een mondkapje op de juiste manier draagt.

Voor meer informatie over Internet of Things met betrekking tot de camera beveiliging kunt u deze blog lezen.

Verschil gezichtsherkenning en gezichtsdetectie

Tussen gezichtsherkenning en gezichtsdetectie zit een groot verschil. Er moet bij de inzet van camera beveiliging strikt rekening worden gehouden met de privacyrichtlijnen. Daarom is het belangrijk om het verschil tussen de herkenning en detectie te weten. Gezichtsdetectie wil zeggen dat iets anoniem is waardoor het dus geheel aan de privacyrichtlijnen voldoet. Bij de heropening van bedrijven tijdens de COVID-19 pandemie moeten bedrijven zich aan verschillende maatregelen houden. Zo moeten bezoekers een mondkapje op de juiste manier dragen. Camera beveiliging kan worden ingezet om gezichten te detecteren. Hierdoor kan er op een efficiënte manier gecontroleerd worden of aan deze regels wordt voldaan. Gezichtsherkenning daarentegen is een geheel andere sport.

Bij gezichtsherkenning gaat het om het opslaan en categoriseren van afbeeldingen van mensen. Met gevolg dat zij de gebruikers specifiek kunnen identificeren. Gezichtsherkenning is dus niet anoniem en wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het identificeren van (mogelijke) verdachten wanneer er ergens een misdaad is gepleegd. 

Verschil voertuigdetectie en kentekenplaatherkenning

Net zoals bij het verschil van gezichtsherkenning en -detectie zit er een verschil in voertuigdetectie en kentekenplaat herkenning. Eigenlijk werkt het precies hetzelfde. Bij voertuigdetectie wordt de aanwezigheid of de passage van een voertuig gedetecteerd. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het meten van verkeersstromen. Daarnaast wordt dit vaak ingezet om filemeldsystemen, verkeerslichten en slagbomen te bedienen. Kentekenplaatherkenning valt meer in het straatje van gezichtsherkenning. Deze techniek is gemaakt om kentekenplaten te kunnen lezen van voertuigen. Deze techniek wordt wederom gebruikt om specifieke kentekenplaten te identificeren en zo te zien waar deze zijn gesignaleerd.

Gezichtsherkenning en gezichtsdetectie

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info