+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Internet of Things en de toekomst van de camerabeveiliging

Naast het gebruik van sensoren, zoals bewegings- of rooksensoren, worden ook beveiligingscamera’s al een lange tijd ingezet. Voorheen was de technologie nog niet ver en werden deze beveiligingscamera’s nog niet aan elkaar verbonden. Echter nu zijn alle datawerken van de beveiligingscamera’s wel met elkaar verbonden. De verdere ontwikkeling van de camera’s wordt gestimuleerd door de toenemende vraag naar intelligente beveiligingscamera’s. Deze slimme beveiligingscamera’s worden vaak ingezet in openbare ruimtes, commerciële gebouwen en het openbaar vervoer. In combinatie met Internet of Things krijgen de camera’s veel meer functies.

Hieronder is de evolutie van de intelligente beveiligingscamera’s te lezen, en wat deze ons gaan brengen in de toekomst. 

De standaard beveiligingscamerabewakingssystemen (VERLEDEN) 

De gesloten televisiesystemen (CCTV) hebben aangetoond dat ze kunnen doen wat nodig is. Deze systemen geven mensen een beter inzicht op de veiligheidssituatie om zo het aantal incidenten welke de veiligheid schaden te verminderen. De functie van de CCTV-camera’s is heel simpel; het weergeven en opnemen van de beelden welke de beveiligingscamera’s zien. Deze camera’s zijn niet intelligent en ‘weten’ dus niet wat ze nog meer met de beelden zouden moeten doen. Zo ver was de technologie in het verleden simpelweg nog niet. 

Het is voor camera’s belangrijk dat ze ook met andere (alarm)systemen kunnen samenwerken. Dan is het veel gemakkelijker om diefstal, geweld, vandalisme of brand effectief te bestrijden. Daarom is het belangrijk dat beveiligingscamera’s naast het weergeven en opnemen, de beelden ook moeten detecteren en interpreteren. Dit is hetgeen waar internet om de hoek komt kijken. Door het internet worden de netwerkcamera’s met andere apparaten en systemen verbonden. Hierdoor kunnen andere taken ook worden uitgevoerd. 

Internet of Things

Intelligent beveiligingstoezicht (DE NIET ZO VERRE TOEKOMST)

De tijd dat beveiligingscamera’s alleen video’s afleveren welke mensen dan weer moesten bekijken is voorbij. Er zijn nu al machines beschikbaar die de videogegevens in één keer kunnen opnemen en analyseren. Dit geeft beveiligers diepgaande inzichten in plaats van allerlei losse stukjes informatie. Hierdoor worden de aan beveiliging gerelateerde processen aanzienlijk verbeterd omdat een snelle en inzichtelijke reactie op elk soort incident mogelijk gemaakt wordt. 

De toekomstige beveiligingstoezicht combineert drie soorten technologie. Het gaat hier om de computervisie, de automatisering en deep-learning. Deze drie technologieën worden aangedreven door krachtige processors en apps op de camera’s middels Internet of Things. 

Computervisie d.m.v. Internet of Things

De computervisie wordt intelligenter door geavanceerde algoritmen, snellere apparaten, grotere netwerken en toegang tot een breder scala aan datasets via IoT. Hierdoor is het mogelijk voor machines (beveilgingscamera’s) om in realtime te zien en te analyseren. 

Automatisering d.m.v Internet of Things

Binnen de sector veiligheid en beveiliging speelt snelheid een belangrijke rol. Hoe sneller er wordt gereageerd op een beveiligingsincident, hoe groter de kans om schade te voorkomen of te verminderen. Bij diefstal telt elke seconde, want inbrekers kunnen verdwijnen voordat het beveiligingspersoneel verschijnt. Standaard beveiligingstoezicht via CCTV verspilt kostbare tijd omdat de reactiepaden tussen machines en menselijke operators te lang zijn. Intelligente camera’s bezorgen meteen de meldingen of ondernemen zelf passende acties. 

Deep-learning d.m.v Internet of Things

De beveiligingscamera’s leggen de video vast. Echter de video-analyse legt de waarde van de beelden af. Het is geen nieuw idee dat computers worden gebruikt voor de videoanalyse. Echter kan de video-analyse worden vertraagd. Dit komt omdat mobiele video’s gemaakt op voertuigen vol met dynamische variabelen zitten die de computers kunnen verwarren. Deep-learning is een methode op basis van kunstmatige neurale netwerken. Zo kunnen videobeelden in de camera al worden geanalyseerd. Het voordeel aan deep-learning is dat het niet hoeft worden uitgevonden, het bestaat al. 

Wilt u meer weten over Internet of Things gecombineerd met de beveiligingscamera’s? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies en antwoorden op al uw vragen. 

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info