+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Wat is een IP camera? Beveiligingscamera voor thuis en meer

Wat maakt de IP camera de ideale beveiligingscamera voor thuis en op andere plekken? We leggen je graag meer uit over dit type camera, de mogelijkheden daarvan en de plekken waar je er zoal gebruik van kunt maken. Tenminste, als je de camera goed laat installeren natuurlijk.

Een IP camera voor binnen of buiten biedt allerlei mogelijkheden. Toch bepaalt de installatie en plaatsing voor een groot deel wat je op de viewer te zien krijgt. Dus zelfs de beste Foscam of Hikvision IP camera werkt pas goed als deze op de juiste plaats hangt en bijvoorbeeld een goede verbinding heeft met het basisstation. 

Wat is een IP camera?

IP staat voor Internet Protocol. Een IP camera is wat dat betreft niets anders dan een camera die je verbindt via internet. Dat betekent dat je draadloos (wifi) of bedraad (UTP-kabel) verbinding kunt maken met de camera. Je verbindt de camera met een basisstation, die bijvoorbeeld een recorder of een harde schijf bevat. Daarop sla je de beelden op, om die later terug te kijken. Via een monitor kun je live meekijken met de beelden. De IP camera biedt mogelijkheden om de beelden ook op afstand te bekijken, bijvoorbeeld via een mobiele app van de cameraleverancier. 

ip camera

Functies van de IP camera

Ben je benieuwd naar de specifieke functies van de IP camera? We zetten drie belangrijke functies voor je op een rij:

 • Live meekijken
 • Beelden opnemen
 • Reageren bij beweging

1. Live meekijken

Een IP camera biedt de mogelijkheid om live mee te kijken. Zowel thuis als op het werk, Maar ook vanaf een locatie aan de andere kant van de wereld. Om dat mogelijk te maken zijn er een paar onderdelen nodig.

Allereerst heb je natuurlijk de camera zelf nodig die de beelden opneemt. Vervolgens is het belangrijk dat de IP camera de beelden doorstuurt naar het basisstation. Dat kan via wifi en met een UTP-kabel. 

Als de beelden eenmaal bij het basisstation zijn lukt het nog niet om die anders dan in jouw eigen woning te bekijken. Om daar ook vanaf welke locatie dan ook toegang toe te krijgen gebruik je een bridge of een hub. Dit is een onderdeel dat verbinding maakt met de router die je thuis of op het werk gebruikt voor de verbinding met internet.

Op die manier kun je de beelden altijd en overal live bekijken en terugkijken. Je gebruikt de IP camera thuis, in het bedrijf of op een bouwplaats. Vervolgens kun je vanuit iedere locatie meekijken, zolang je maar een internetverbinding hebt. 

2. Beelden opnemen

De IP camera kan live laten zien wat er speelt of aan de hand is. Je kunt live meekijken en beelden terugkijken. De opnames die de camera’s maken kun je lokaal opslaan op een harde schijf of een recorder. Of je kunt de beelden in de cloud laten opslaan, zodat je daar zelf geen opslagruimte op locatie voor nodig hebt.

Let op: beelden uit de cloud vragen vaak om een cloudabonnement. Je betaalt maandelijks kosten om de beelden terug te kunnen kijken, bijvoorbeeld tot 30 dagen terug. 

3. Reageren bij beweging

Ten slotte bieden veel IP camera’s de mogelijkheid om alleen beelden op te nemen als ze beweging detecteren. Dat voorkomt dat je de camera’s de hele tijd aan moet laten staan. In plaats daarvan kun je de IP camera buiten of binnen ophangen en zo instellen dat je alleen beelden te zien krijgt wanneer er beweging plaatsvindt. Dat scheelt enorm in de opslagruimte die je nodig hebt.

Tip: koppel je de IP camera aan een app van de leverancier? Je kunt een (push)melding krijgen als er beweging wordt gedetecteerd. Vervolgens kun je meteen meekijken naar wat er aan de hand is. 

IP camera: de mogelijkheden

En ben je benieuwd hoe je de IP camera kunt gebruiken? We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

 • Thuis en het vakantiehuis
  Thuis kun je de situatie op de oprit, bij de carport of de garage met een IP camera voor buiten in de gaten houden. Daarnaast kun je de tuin filmen of er zelfs voor kiezen om binnen mee te kijken met wat er gebeurt. 
 • Winkels, bedrijven en andere panden
  De IP camera voor binnen is ook in winkels, bedrijven en andere panden een goed idee. Wil je later terug kunnen kijken naar wat er gebeurde? Of live meekijken vanaf afstand? Dat kan met de IP camera’s, dankzij de viewer die daarvoor beschikbaar is. 
 • Bouwplaatsen en terreinen
  Ligt de bouwplaats er ’s avonds en in het weekend verlaten bij? Gebruik IP camera’s om de situatie op afstand toch in de gaten te kunnen houden. Bewegingsmelders zorgen ervoor dat je een melding krijgt op het moment dat er wat gebeurt, om op die momenten extra goed op te letten. 
 • Stallen, schuren en meer
  En gaat het je om de stallen met dieren, om een schuur of om een andere ruimte? Een IP camera voor binnen of voor buiten is dan een uitstekende keuze. 

Specialisten in IP camera’s voor thuis

We zijn jouw specialisten in IP camera’s, zowel voor thuis als in winkels en andere bedrijven. Dus ben je op zoek naar deskundig advies voor de plaatsing of voor het type camera dat het best geschikt is? We denken met je mee over (draadloze) mogelijkheden, de bediening, de opslag en de verbinding met internet die je maakt.

Op die manier helpen we je de beste IP camera te kiezen, die we vervolgens vakkundig voor je installeren. Dat is belangrijk, om alles op de juiste manier in beeld te brengen en te voorkomen dat er alsnog details verloren gaan. We houden bijvoorbeeld rekening met de zon- en lichtinval, juiste hoogte, net als met de waardevolle spullen die je in beeld wilt hebben. Of met de looproute van indringers en inbrekers, zodat je die beter in de gaten kunt houden. 

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info