+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Wat is het verschil tussen IP en CCTV camerabeveiliging

Om te bepalen welk soort camerabeveiliging geschikt is voor jouw situatie, wil je natuurlijk weten welke verschillende soorten er allemaal zijn. Een interessant verschil in type camera’s is het verschil tussen IP en CCTV camerabeveiliging. 

IP staat voor Internet Protocol: dit is een camera waarmee je beelden op je mobiele telefoon kunt bekijken. Zo heb je ook op afstand volledig overzicht. De beelden worden via een internetverbinding getransporteerd naar een gekoppeld apparaat. 

CCTV staat voor Closed-circuit television: dit is een beeldverbinding over een gesloten verbinding. Je kunt deze beelden niet publiekelijk uitzenden of ontvangen. 

Er zijn meerdere verschillen tussen IP of CCTV camerabeveiliging en ze hebben elk hun eigen voordelen. Lees hier wat de verschillen zijn, om zo te bepalen welk soort jij nodig hebt. 

IP CAMERA

Om de verschillen uit te leggen, gaan we eerst kijken naar de kwaliteiten van een IP camera. 

 • Hoge resolutie beeld
 • Focus en zoomfunctie 
 • Opslag in cloud (maandelijkse kosten)
 • Meerdere camera’s besturen vanaf één punt
 • Beelden delen
 • Gemakkelijk te installeren, updaten en uitschakelen

CCTV CAMERABEVEILIGING

 • Meest gebruikte systeem bij camerabeveiliging 
 • Analoge opnames
 • Prima kwaliteit beeld, maar geen hoge resolutie
 • Betaalbaar
 • Makkelijk in gebruik

VERBINDING MET EEN IP CAMERA

Een IP camera zendt digitaal een signaal uit en wordt aangesloten via een ethernetkabel. Je kunt een IP camera gemakkelijk aansluiten om een NVR. 

Een belangrijk verschil tussen IP en CCTV camerabeveiliging zijn de live beelden. Bij een IP camera worden de live beelden naar een televisie of monitor gestuurd via een LAN-verbinding. Dit betekent dat de installatie draadloos is en je dus ook zelf kunt bepalen waar je de camera(‘s) wilt plaatsen. 

De beelden kun je uiteindelijk op elk gewenst moment terugkijken via een internetverbinding. Of je kunt natuurlijk live meekijken. IP camera’s kunnen ook een functie hebben waarmee je kunt inzoomen in het beeld. 

VERBINDING MET EEN CCTV CAMERA

CCTV staat voor Closed-circuit television en houdt in dat de beeldverbinding via een gesloten netwerk loopt. De beelden zijn dan ook niet publiekelijk uit te zenden of te ontvangen. 

De verbinding van een CCTV camera is dus een groot verschil met die van een IP camera. Er wordt gebruik gemaakt van coax kabels en een BNC-verbinding, waarna de beelden worden opgeslagen op een DVR (digitale videorecorder). Je kunt de beelden wel terugkijken wanneer je dat wilt. 

PRIJS VAN CAMERABEVEILIGING MET IP CAMERA’S

Een voordeel van camerabeveiliging met IP camera’s is dat dit type camera geen extra hardware nodig heeft voor de opslag van de beelden. En dit doet natuurlijk ook wat met de prijs. 

IP camera’s zijn erg effectief en gebruiksvriendelijk. Daar komt nog eens bij dat je ze overal kunt plaatsen waar je wilt en dat de kwaliteit van de beelden erg goed is. De meeste IP camera’s worden gebruikt door bedrijven, maar door het vriendelijke prijskaartje is dit soort camerabeveiliging ook erg populair bij particulieren. 

PRIJS VAN CAMERABEVEILIGING MET CCTV CAMERA’S

In tegenstelling tot IP camera’s, is een CCTV camera wel wat duurder. De prijs is echter wel gedaald, omdat de CCTV camera’s anders niet meer kunnen concurreren met IP camera’s. 

Toch is CCTV nog altijd het meest gebruikte systeem. Dit type camera werd dan ook uitgevonden voor de IP camera en draait dus al een tijdje mee in de wereld van camerabeveiliging. 

De CCTV camera is opzich niet heel duur, maar er komen extra kosten bij. Dit zijn de kosten die een IP camera niet heeft, zoals hardware voor de opslag van de beelden en de kosten voor installatie. Ook de DVR, kabels, monitors en garantie drijven de prijs omhoog. 

CAMERABEVEILIGING UITBREIDEN: HET VERSCHIL BIJ CCTV EN IP CAMERA’S

Ben je al voorzien van camerabeveiliging, maar wil je de huidige installatie uitbreiden? Dat kan. Wanneer je IP camera’s gebruikt, is dit erg simpel. De beelden worden namelijk opgeslagen in de cloud, dus je zult misschien alleen de opslag moeten uitbreiden. Dit kan natuurlijk de nodige kosten met zich meebrengen. 

Ook CCTV systemen kun je gemakkelijk uitbreiden. Een DVR heeft meerdere ingangen, dus je hebt extra kabels nodig om deze erop aan te sluiten. Dat zijn de kosten die erbij komen, naast natuurlijk de nieuwe camera(‘s). Meestal heeft een DVR ruimte voor 32 camera’s. 


Met veel verschillende keuzes kan het soms lastig zijn om de perfecte camera voor uw situatie te vinden. Beveiliging is maatwerk en wij denken graag met u mee. Daarom vindt u hier meer informatie over welke verschillende camera’s wij aanbieden. U kunt hier ook vrijblijvend contact met ons opnemen.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info