+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Duidelijkheid over camera’s en privacy

Het komt steeds vaker voor dat mensen een camera in en rondom het huis ophangen. Waar dit voorheen enkel bij luxe panden of woningen werd gedaan, is camerabeveiliging inmiddels al een stuk toegankelijker voor iedereen. En niet alleen de prijs, maar ook de montage wordt al een stuk gemakkelijker. Vaak is er geen bedrading meer nodig en dankzij betere connectiviteit kun je meteen meldingen ontvangen op de smartphone als er beweging wordt gedetecteerd. Maar hoe zit het met wetgeving rondom camera’s en privacy en het ophangen van al deze camera’s?

camera's en privacy

CAMERA’S EN PRIVACY WETGEVING (AVG)

Een camera ophangen: aan welke regels moet je denken en hoe zit dat nou precies met die AVG? Allereerst is de plaatsing van je camera belangrijk. Deze kun je niet zomaar overal op richten. Het goede nieuws is dat het niet verboden is om een camera aan het pand te bevestigen. Bovendien mag je ook beelden opslaan. Het is belangrijk om over de kennis omtrent camera’s en privacy te beschikken.

CAMERATOEZICHT & AVG

Sinds mei 2018 is er de nieuwe privacywet: de AVG, ofwel: Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze wet is er voor overheden, bedrijven en verenigingen, om privacyrechten van mensen te beschermen. Elke organisatie moet zijn systemen en processen hierop inrichten. Je denkt misschien al snel aan klantenbestanden en persoonsgegevens van bedrijven, maar de wet heeft ook invloed op camerabeveiliging.

Zo mag de gemeente bijvoorbeeld gebruikmaken van camerabeveiliging op openbare plaatsen. Dit doen zij om de openbare orde te handhaven, maar dit mag alléén als aan de voorwaarden van de AVG wordt voldaan. Zo mag de gemeente alleen camerabeveiliging inzetten voor handhaving van openbare orde, opsporing van criminaliteit en verkeersveiligheid.

REGELS VOOR HET OPHANGEN VAN EEN CAMERA IN WINKELS

Ook winkels hebben te maken met wetgeving rondom cameratoezicht. Het ophangen van een camera in winkels en bedrijfspanden is toegestaan, maar ook hier zijn regels voor. Zo moet er een doel zitten aan het ophangen van de camera, zoals bescherming tegen diefstal of beschadiging. Denk aan het plaatsen van camerabeveiliging bij kassa’s en de in- en uitgang van een pand. Wel is de eigenaar van het pand verplicht om duidelijk aan te geven dat er camera’s hangen. Wanneer je niet duidelijk aangeeft dat er cameratoezicht is, ben je in overtreding.

Wordt er veel gestolen in jouw winkel of bedrijfspand? Dan is dit weer een uitzondering op de regel van de AVG. Als er namelijk veelvuldig gestolen wordt, dan mag je gebruikmaken van camerabeveiliging zonder dit te melden. Dit is alleen toegestaan als het op andere manieren niet is gelukt om diefstal te voorkomen. 

Ook is er een regel voor het bewaren van camerabeelden. Als werkgever mag je de beelden namelijk niet langer bewaren dan noodzakelijk. Als richtlijn wordt hier een periode van maximaal vier weken voor aangehouden.

REGELS VOOR HET OPHANGEN VAN EEN CAMERA IN UW WONING

Steeds meer mensen kiezen voor het ophangen van een camera in hun woning. Het is tegenwoordig immers heel makkelijk om voor weinig geld een goede camera te krijgen die ook nog eens makkelijk te installeren is. Toch komt de AVG ook hier weer om de hoek kijken.

Het is toegestaan om cameratoezicht rondom uw woning te gebruiken. Ook een woningcorporatie mag camera’s ophangen om bijvoorbeeld een appartementencomplex te beveiligen. Weer is het hier verplicht om met een sticker of bord aan te geven dat er camerabeveiliging is. En, dit is een belangrijke regel om op te letten bij het ophangen van een camera: het toezicht van de beveiligingscamera moet stoppen bij de voordeur en de ramen. Ofwel: de camera mag niet op straat gericht staan. Ga je voorbij deze grens, dan krijg je namelijk te maken met privacy van voorbijgangers. Je mag natuurlijk wel je eigen terrein filmen, zoals je eigen oprit of parkeerplek (als dit op eigen terrein is).

Heeft u veel last van inbraken of diefstal in uw bedrijfspand, winkel of woning? Het ophangen van een camera heeft op zichzelf al een afschrikwekkend effect én u kunt door middel van stickers kenbaar maken dat u gebruik maakt van cameratoezicht. Hier koopt u deze stickers.

Meer informatie over camerabeveiliging? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij denken graag met u mee over passende beveiliging voor uw situatie. Naast camerabeveiliging leveren wij ook andersoortige beveiliging, zoals mistbeveiliging en alarmsystemen.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info