+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Camera beveiliging privacy wetgeving: wat is verplicht?

Hoe gaan camera beveiliging en de privacy wetgeving samen? De twee onderwerpen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Goede camerabewaking brengt zoveel mogelijk in beeld. Het garandeert dat je precies kunt zien wat er gebeurt of wat er gebeurd is.

Aan de andere kant moet je rekening houden met wetgeving op het gebied van privacy. Je mag niet zomaar de openbare weg filmen vanaf jouw woning, winkel of kantoorpand. Sterker nog, met name als ondernemer krijg je te maken met een breed pakket aan privacyregels.

Let op: wil je als particulier gebruik maken van camera beveiliging? Je mag niet zomaar het huis of de tuin van de buren filmen. Je mag in plaats daarvan alleen je eigen bezittingen filmen, dus ook zonder de openbare weg, de stoep en parkeerplaatsen voor de deur.

6 feiten om rekening mee te houden

Als particulier ben je er zelf verantwoordelijk voor om de camera beveiliging goed af te stellen. In de meeste gevallen leidt dit niet tot problemen.

Zakelijk zijn de regels een stuk strenger. Bovendien loop je het risico op een boete, bijvoorbeeld als jij je als winkel, kantoor of ander bedrijf niet houdt aan de richtlijnen en regelgeving die er geldt. 

We gaan in op de privacy wetgeving en camera beveiliging, aan de hand van 6 belangrijke feiten:

  • Gerechtvaardigd belang
  • Noodzakelijke camera beveiliging
  • Privacytoets
  • DPIA voor ondernemers
  • Rechten van klanten en werknemers
  • Bewaartermijn camerabeelden

1. Gerechtvaardigd belang

Je moet als ondernemer aantonen dat er sprake is van een gerechtvaardigd belang. Dat betekent dat je de camera beveiliging niet zomaar mag ophangen. Het is belangrijk dat je daar een duidelijk doel mee hebt. Dus wil je diefstal door klanten, bezoekers of medewerkers tegengaan? Dat draagt bij aan een gerechtvaardigd belang, zodat je gebruik kunt maken van camera beveiliging binnen jouw bedrijf. 

2. Noodzakelijke camera beveiliging

Dat je een gerechtvaardigd belang hebt is helaas niet voldoende. Het cameratoezicht moet noodzakelijk zijn om dit doel te dienen. Dat betekent dat je moet aantonen dat er geen andere manier beschikbaar is om deze mate van beveiliging te realiseren.

Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om de situatie persoonlijk in de gaten te houden? Of kun je ervoor kiezen om de waardevolle spullen uit het zicht op te bergen? Het zouden redenen zijn om niet tot camera beveiliging over te hoeven gaan.

Pas als je aannemelijk kunt maken dat de camera beveiliging noodzakelijk is mag je daar op deze manier gebruik van maken. Het is belangrijk dat de camera’s die je ophangt in ieder geval onderdeel uitmaken van een breder pakket aan veiligheidsmaatregelen dat je neemt.

Tip: wil je aannemelijk maken dat cameratoezicht de enige mogelijke manier is? Wij weten hoe je dit aantoont en hoe we daar met de installatie voor kunnen zorgen. Dat voorkomt dat jij problemen ervaart om het uit te leggen op basis van de privacywetgeving. 

Camera beveiliging privacy wetgeving

3. Privacytoets

Je moet als ondernemer een privacytoets uitvoeren als je gebruik wilt maken van camera beveiliging. Dat betekent dat je de voordelen van de camera’s afweegt tegen de belangen van klanten en medewerkers. Zij vinden hun privacy belangrijk, terwijl jij wilt voorkomen dat iemand ongemerkt iets kan stelen of kan binnendringen terwijl jij het niet door hebt. 

4. DPIA voor ondernemers

Wil je als ondernemer grootschalig of systematisch gebruik maken van cameratoezicht? Als je dit inzet om bijvoorbeeld diefstal en fraude te voorkomen moet je een data protection impact assessment (DPIA) (laten) uitvoeren.

Let op: zou je als ondernemer een verborgen camera gebruiken voor heimelijk cameratoezicht? Je moet altijd een DPIA laten uitvoeren. Dat is zelfs het geval als je er maar tijdelijk gebruik van wilt maken. 

5. Rechten van klanten en werknemers

Klanten en medewerkers hebben het recht om geïnformeerd te worden. Dat betekent dat je ze op voorhand moet aangeven dat je gebruik maakt van camera beveiliging. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bordjes ophangt of stickers plakt. Op die manier kan niemand achteraf aangeven dat het niet duidelijk was dat je gebruik zou maken van beveiliging met camera’s. 

Houd er op basis van de AVG rekening mee dat aanwezigen en betrokkenen recht hebben op het volgende:

  • Om vergeten te worden
  • De (camera)beelden in te zien
  • Beperking van de verwerking
  • Bezwaar te maken tegen het gebruik

Je moet als ondernemer een vorm vinden om deze rechten te bieden, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van camera beveiliging. Wij weten wat er belangrijk is om dit voor elkaar te krijgen. Dus zoek je een manier om de situatie met camera’s te beveiligen, netjes volgens de privacywetgeving die er geldt? Wij leggen het je graag uit. Daarnaast kunnen we je goed van dienst zijn met zowel de aanschaf als de installatie van de camera’s. 

6. Bewaartermijn camerabeelden

Ten slotte moet je op basis van de privacywetgeving rekening houden met de maximale bewaartermijn van de beelden die je maakt. Dus gebruik je camera beveiliging om de situatie binnen en buiten in de gaten te houden? Dan mag je de beelden maximaal 4 weken bewaren. 

camera beveiliging privacy wetgeving

Er geldt een uitzondering voor incidenten. Dus vond er een diefstal of iets anders plaats? Die beelden mag je bewaren totdat het incident is afgehandeld. En moet je daar onderzoek naar (laten) doen? Je mag de beelden zolang bewaren als dat het onderzoek loopt, ook als dit langer is dan 4 weken. 

Camera beveiliging volgens de privacy wetgeving

Het is met camera beveiliging belangrijk om te voldoen aan de privacy wetgeving. Dat geldt gedeeltelijk voor particulieren en is echt belangrijk voor ondernemers.Wij hebben de expertise en ervaring die je zoekt als het gaat om beveiliging en bewaking met camera’s. Wij weten wat er mogelijk is, weten waar je aan moet voldoen en kennen de situaties waarin dit knelt. Dat betekent dat we je andersom goed kunnen adviseren om deze problemen te voorkomen. Je weet dan zeker dat je ook als ondernemer netjes voldoet aan de regels voor privacy, als je gebruik wilt maken van camera beveiliging. 

Heb je vragen over de manier waarop we te werk gaan of wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op, dan vertellen we je er graag meer over.  

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info