+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Beveiligingscamera: veel gemaakte fouten

Helaas is er vaak te zien dat ondernemers een beveiligingscamera(s) hebben, maar dat deze niet goed bruikbaar zijn. Zo kan het zijn dat de camera’s op een verkeerde manier zijn geïnstalleerd of dat ze simpelweg slecht beeld opleveren. Daarnaast kan het ook nog fout gaan bij het opnemen zelf en het opslaan van de beelden. Het is zonde dat wanneer je denkt dat je een goed camera systeem hebt hangen, dit niet het geval blijkt. Het komt ook vaak voor dat ondernemers hier pas achter komen nadat er een incident is geweest. Hierdoor kan de politie de beelden niet gebruiken. Dan komen de daders er soms zelfs mee weg omdat er geen signalement is.

Plaatsing

Als de juiste camera is geselecteerd is het van belang dat deze op de juiste plaats en wijze wordt gemonteerd door, bij voorkeur, een professional. U kan een top camera hebben maar wanneer deze niet op de juiste wijze wordt geïnstalleerd heeft u hier helemaal niks aan. Voordat de camera wordt geplaatst is het belangrijk om goed na te denken over de juiste locatie hiervan. Hiervoor zijn twee verschillende regels;

  • Zorg ervoor dat de camera op uw waardevolle eigendommen staat gericht. 
  • Richt de camera op toegangswegen. 

Met de toegangswegen worden alle mogelijke ingangen voor indringers bedoeld. Dit betreft iedere deur, raam of zwakke plek in het huis. Hierdoor is het voor een indringer niet mogelijk om ongezien de woning te betreden. 

Daarnaast is het belangrijk om de camera te plaatsen met het zicht op waardevolle eigendommen, denk hierbij aan kluizen, sieraden, vitrinekasten (voor in winkels). De indringers zullen namelijk direct op zoek gaan naar waardevolle producten, welke vaak op bovengenoemde plaatsen liggen. Wanneer u hier een camera plaatst zal de indringer op dat moment wederom gefilmd worden. 

Beveiligingscamera

Montage (te hoog, achter glas en tegen het licht)

Bij de montage van de camera is het belangrijk om goed rekening te houden met de hoogte van de camera. De ideale hoogte om objecten en personen te herkennen is een hoogte van 1.70 meter. Echter is het bij een buitencamera erg belangrijk om de camera op een hoogte te hangen waarbij de camera niet gevoelig is voor vandalisme. Echter is het belangrijk dat de camera nooit hoger dan 3 meter boven de grond hangt i.v.m. een te verre afstand van eventuele objecten. 

Soms willen mensen geen buitencamera i.v.m. bijvoorbeeld vandalisme. Hierbij kiezen zij er dus voor een camera binnen in de winkel te plaatsen, achter het glas, om buiten te filmen. Hierbij is het belangrijk dat er voor een speciale camera wordt gekozen. Niet elke camera kan door het glas heen filmen door het licht van de camera dat in het glas weerspiegeld. Er moet in deze situatie dus worden gekozen voor een beveiligingscamera met Starlight functie. 

Tegenlicht

Tot slot is het belangrijk dat de beveiligingscamera goed tegen tegenlicht kan, en indien dit niet het geval is, de camera op de juiste manier wordt opgehangen zodat er wel de juiste beelden kunnen worden opgenomen. Als er een lichtverschil in het beeld kan zijn is het een goede keuze om te kiezen voor een beveiligingscamera met een WDR functie. Dit wil zeggen dat de camera een Wide Dynamic Range heeft, wat inhoudt dat het verschil tussen schaduw en licht goed kan worden onderscheiden. Hierdoor levert de camera dus bruikbare beelden ondanks eventueel tegenlicht, lichtverschil of verschillende weersomstandigheden.

Er moet op ontzettend veel punten worden gelet bij het monteren en plaatsen van de beveiligingscamera’s. Het is hierbij belangrijk dat dit ook daadwerkelijk op de juiste manier wordt gedaan. Kies er daarom voor om dit door een professional te laten doen, zodat u zeker weet dat het ook op de juiste manier gebeurd. Het is ontzettend zonde als u een (duur) camerasysteem aanschaft en zelf ophangt om er vervolgens achter te komen dat de beelden niet bruikbaar zijn.

Kwaliteit

De kwaliteit van de camera is misschien wel het belangrijkste punt van het gehele camera systeem. Een camera van slechte kwaliteit levert slechte beelden, waardoor daders niet zichtbaar zijn. Onderhand iedereen kent het wel uit het programma opsporing verzocht, beelden welke worden getoont waarin vrijwel niks te herkennen is. Zoals bovenstaand benoemd is het ontzettend vervelend als de dader na een incident bijna niet te herkennen is door de lage kwaliteit beeld wat door de camera is opgenomen. Het komt zelfs bij grote bedrijven voor dat de beeldkwaliteit laag is. Dit biedt een slechte beveiliging. Zorg er daarom voor dat de kwaliteit van uw camera erg hoog ligt, het liefst in 4K HD, voor een optimale kwaliteit. 

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor een digitale camera in plaats van een analoge camera. Dit zorgt automatisch voor een betere beeldkwaliteit. 

Nachtzicht

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 70% van de inbraken en overvallen gebeurd wanneer het gaat schemeren of al donker is. Naast het kiezen van een camera met goede beeldkwaliteit is het dus ook ontzettend belangrijk om te kiezen voor een beveiligingscamera met goed nachtzicht. Er wordt dan gekozen voor een camera met een sterke infrarood functie. Op het moment dat een camera een te zwakke of geen infrarood functie heeft, zal er tijdens het donker niks op het beeld te zien zijn omdat de camera geen nachtzicht heeft. Dit resulteert in beelden waarop daders onherkenbaar zijn. 

Onderhoud

Een beveiligingscamera moet goed onderhouden worden. Met name de buitencamera’s hebben zwaar te lijden onder het Nederlandse wisselende weer. Denk aan de combinatie van regen, zand, sneeuw, insecten en pollen. De camera’s moeten regelmatig worden gereinigd en de bekabeling moet gecheckt worden op scheuren en uitdroging. Echter naast de buitencamera’s moeten de binnen camera’s ook goed onderhouden worden. Denk hierbij aan het verwijderen van stof en andere dingen waardoor de camera vies kan worden. 

Beelden bewaren

Het opslaan van de camerabeelden blijkt vaak voor problemen te zorgen. Vaak komt iemand daar ook pas achter als diegene de beelden wilt terugkijken, wat dan al te laat is. Dit kan liggen aan defecte harde schijven, volle SD-kaarten of bijvoorbeeld verkeerd ingestelde recorders. Het is daarom van belang om tijdens het onderhoud niet alleen de camera’s te controleren, maar zeker ook de recorder(s). Daarnaast wordt er vaak aangeraden om naast de recorder ook gebruik te maken van een back-up in de cloud. 

Wilt u meer weten over camera beveiliging en wat er in uw situatie mogelijk en nodig is, neem dan vrijblijvend contact met ons op via de website of bel naar +31 (0)85 – 760 4247.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info