+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Prorail zet extra slimme camera’s in op stations

Het geweld naar spoorpersoneel neemt steeds meer toe. Het kabinet heeft eerder al maatregelen geprobeerd te treffen. Zo maakte ze in 2016 ruim 13 miljoen euro vrij om klein en middelgrote stations beter te beveiligen. Voor dit project zouden 776 beveiligingscamera’s aangeschaft worden. Het ging om CCTV camera’s. Dit project ging echter niet door omdat Prorail er niet in geslaagd is om een CCTV camera leverancier te vinden. Door de inzet van slimme camera’s kan er beter worden gecontroleerd.

Slimme camera's

MAATREGELEN GEWELDSMISDRIJVEN

In het eerste kwartaal van 2016 zou het project van start gaan. Maar bij gebrek aan leveranciers voor de 776 camera’s is het project stil komen te liggen. Het gaat hierbij om meerdere maatregelen om geweldsmisdrijven op en rondom het spoor tegen te gaan.

100 EXTRA SLIMME CAMERA’S

Toch heeft Prorail de voornemens opnieuw opgepakt in 2018. Toen zijn er ruim 100 slimme camera’s op diverse stations geplaatst. De slimme camera’s zijn uitgerust met software die ongebruikelijke of afwijkende situaties op het spoor automatisch registreert en de meldkamer waarschuwt. De camera’s krijgen hun stroomtoevoer via zonnepanelen en zijn daardoor flexibel inzetbaar.

Prorail heeft momenteel 3.500 camera’s op het spoor en in stations. In de meldkamer in Utrecht wordt dag en nacht toezicht gehouden op tientallen hotspots door het hele land. Zodra een slimme camera afwijkend gedrag signaleert, wordt direct een melding gestuurd naar de meldkamer. De centralist kan vervolgens contact opnemen met hulptroepen.

PROEF MET BEELDSCHERMEN OP STATIONS

Ook is Prorail gestart met een proef op beeldschermen. Zo kunnen mensen op het spoor via beeldschermen precies zien wat er geregistreerd en opgenomen wordt. Zo zien reizigers niet alleen wat zij zelf doen, maar ook wat er op het spoor gebeurt. Dit kan bovendien afschrikkend werken voor criminelen of ongewenst gedrag. Deze meting zal uitwijzen of de inzet van beeldschermen effectief is geweest en in hoeverre een CCTV camera invloed heeft op de sociale veiligheid.

Naast CCTV camera’s zet Prorail ook personeel in tijdens late treinen. Ook is er extra politie op stations in gezet om de veiligheid te verbeteren. Sins 2015 zijn buitengewoon opsporingsambtenaren bevoegd om overlastgevers een stationsverbod op te leggen. Wel zo veilig.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info