+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Minder woninginbraken in 2020 door corona

Over het algemeen ondervinden we veel nadelen aan het coronavirus en de bijbehorende crisis. We kunnen niet op reis, werken vanuit huis (met alle ongemakken die hier eventueel bij komen kijken) en kunnen niet genieten van de horeca. Toch zijn er ook positieve effecten van het coronavirus. Zo blijkt uit cijfers van de Nationale Politie dat het aantal aangiftes van woninginbraken in 2020 fors is afgenomen. Sybren van der Velden, projectleider woninginbraken bij de Nationale Politie, vertelt hierover in De Telegraaf. Van der Velden noemt het een ‘corona-effect’.

Zo zegt hij: “Mensen zijn veel meer thuis en inbrekers worden makkelijker gepakt doordat ze sneller zichtbaar zijn doordat het stil is op straat. We zien in de analyses veel meer heterdaadarrestaties en een gestegen oplossingspercentage. Corona heeft een enorme invloed. We zagen dat het aantal inbraken kelderde bij de aanvang van lockdowns en weer snel steeg toen het land weer open werd gegooid.”

Woninginbraken

Uit de cijfers over heel 2020 blijkt dat er vorig jaar 39.477 inbraken werden gepleegd. Het aantal lag in 2015 fors hoger, toen werden er namelijk 64.335 inbraken gepleegd. In vergelijking met 2019 werd er een kwart minder aangifte gedaan van inbraken. In 2020 waren dit 30.531 aangiftes.

Plek van inbraken veranderde door corona

De daling in de cijfers was vooral zichtbaar tijdens de jaarwisseling. Toen werden er 67% minder inbraken gepleegd dan een jaar eerder. Rond de kerstdagen was er een daling van 53%.

Er werden natuurlijk nog wel inbraken gepleegd, maar ook daar was een verandering te zien. Vooral garageboxen en schuurtjes waren de plek waar de inbraken plaatsvonden. “Omdat daar wat minder toezicht is”, verklaart Van der Velden.

Voor plekken in en rondom uw huis, waar u minder goed zicht op heeft, is camera beveiliging natuurlijk altijd aan te raden. Niet alleen om beelden te hebben van een (poging tot) inbraak, maar ook om de inbreker af te schrikken. Beveiligingscamera’s hebben een preventieve werking. Neem contact met ons op voor advies!

Cybercriminaliteit nam toe in 2020

De Telegraaf kopte een artikel met “Misdaad voegt zich naar corona: cybercrime rukt alarmerend op”. Hoewel het aantal woninginbraken sterk afnam, was er een forse stijging van cybercriminaliteit (ook wel internetcriminaliteit). Doordat mensen meer online gingen winkelen, zijn er veel coronagerelateerde oplichtingspraktijken geweest. Dit gebeurde vooral veel via WhatsApp.

Wilt u uw woning altijd goed beveiligd hebben? Neem contact met ons op en wij denken met u mee. Beveiliging is maatwerk.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info