+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

De juiste camerabeveiliging voor tankstations

Steeds vaker hoort u nieuwsberichten over inbraken en overvallen bij tankstations. Inbrekers zijn gek op een snelle en makkelijke buit. Maar het inbrekers niet te makkelijk en onderneem onderstaande stappen om uw shop goed te beveiligen. Met een paar kleine aanpassingen, bent u al een stuk beter beveiligd. Een beveiligingsplan op maat is hierbij cruciaal, aangezien iedere situatie om een unieke aanpak vraagt. Neem gerust contact op voor meer informatie over dit onderwerp. Onze experts denken graag met u mee over passende en juiste camerabeveiliging.

juiste camerabeveiliging

BUITENBEVEILIGING IS NOODZAAK

Er zijn een aantal maatregelen mogelijk om inbrekers op afstand te houden bij tankstations. Een goede verlichting is daar één van. Zichtbaarheid is immers een preventieve vorm van de juiste camerabeveiliging. Buitencamera’s en buitensirenes die al zichtbaar zijn vanaf de straatkant, geven inbrekers het gevoel op een goed beveiligde plaats beland te zijn. Ook dit werkt preventief. Tot slot is het plaatsen van een mistgenerator uitstekende beveiliging. Deze gaat af zodra het alarm geactiveerd wordt, waarna inbrekers geen hand voor ogen meer ziet. Mocht de inbreker een mistgenerator signaleren, dan denkt hij wel twee keer na over zijn inbraak.

GELD TELLEN IN APARTE RUIMTE

De juiste camerabeveiliging en de camera’s op de juiste plek installeren is van cruciaal belang. Toch is het ook slim om de zichtbaarheid van geld te beperken. Dit heeft te maken met de inrichting van de shop. Als men geld op het station telt, dient men hier een aparte ruimte voor te voorzien, weg van de klanten en met de mogelijkheid om deze ruimte af te sluiten van binnenuit. Een camera in deze ruimte is zeker niet overbodig.

AANDACHT VOOR ZWAKKE PLEKKEN

Daarnaast is het bij de beveiliging van de shop belangrijk om de zwakke plekken van de ruimte te kennen. Er dient voldoende beveiligingsapparatuur geplaatst te worden op potentiële zwakke plekken. Overvallers gaan ook op zoek naar deze zwakke plekken. Plaats dus geen voorwerpen tegen de gevel waarmee overvallers eenvoudig op het dak kunnen klimmen of zich achter kunnen verschuilen om een medewerker te overvallen. Geef kassamedewerkers de kans om een panieksignaal naar de meldkamer te sturen in het geval van verdachte activiteit. Hang daarom paniekknoppen op uit veiligheid. Belangrijk is dus weer de juiste camerabeveiliging.

CASHLESS BETALEN

Het is ook slim om de hoeveelheid geld in de kassa tot een minimum te beperken. Op die manier wordt financiële schade na een inbraak ook beperkt. Dit kan manueel, maar het is veiliger om dit per buizenpost te doen, die direct naar de kluis loopt. Goed om te onthouden is dat overvallers altijd zoeken naar de makkelijkste buit. Daarom is het veilig opbergen van cash essentieel. Richt de koffiehoek in met een afstortkluis. Waar geld veilig in opgeborgen wordt.

EEN CONTACTLOOS PINAUTOMAAT

Veel tankstations hebben een stofzuiger of bandenblazer voor de deur staan waar muntgeld in gegooid moet worden. Dit geeft aan dat er iets te halen valt. Systemen met contactloos betalen is dan ook ideaal, bijvoorbeeld met een barcodescanner of contactloos systeem. Dit geeft niet alleen de mogelijkheid om de verkopen real-time inzichtelijk te maken maar stimuleert ook het cashless principe.

VEILIGHEID VAN PERSONEEL

Preventie is een sleutelwoord als het op veiligheid aankomt. Dit uit zich niet alleen in de aanschaf van beveiligingsmateriaal, maar ook in het preventief opleiden/trainen van het personeel van het tankstation. Belangrijk is dat de medewerkers weten hoe ze moeten reageren bij een overval. Het personeel dient zich altijd te houden aan het RAAK-principe: Rustig blijven, Accepteer de situatie (de overvaller is baas), Afgeven van goederen of gelden, Kijken naar de overvaller (om daarna een goed signalement te geven aan de politie). Men kan zijn personeel hiermee vertrouwd laten worden door zo’n overval te simuleren. Er zijn overigens bedrijven die gespecialiseerd zijn in het geven van zulke trainingen.

juiste camerabeveiliging

BEGELEIDING TIJDENS SLUITEN

Het is belangrijk hoe men de winkel afsluit. Zelfs zo belangrijk dat in Nederland een vorm van sluitingsbegeleiding verplicht is. Vroeger gebeurde dit met een bewakingsagent ter plaatse. Tegenwoordig kan dit op afstand. De persoon die de shop wil sluiten, drukt op een knop die een signaal stuurt naar de meldkamer. Een meldkameroperator bekijkt dan de livebeelden van het camerasysteem. Als hij geen verdachte zaken opmerkt, belt hij de stationmedewerker(s) op en laat deze de shop afsluiten. De operator zal mee blijven kijken, terwijl hij telefonisch contact blijft behouden tot de medewerker(s) het station veilig heeft (hebben) verlaten. Dit is de meest innovatieve en veiligste manier van sluitingsbeveiliging van een tankstation. Hiermee wordt iedere manier van mobiele interventie uitgesloten, wat weer scheelt in de kosten. De overvallen van het afgelopen jaar in België waarbij een medewerker bij sluiting werd gegijzeld toont aan dat de nood voor zo’n sluitingsbegeleiding hoog is.

OP AFSTAND CONTROLEREN

Het digitaliseren van o.a. inbraakcentrales en camerasystemen maken het tegenwoordig mogelijk om op afstand bereikbaar te zijn. Hierdoor heeft niet alleen de klant de mogelijkheid om beelden van afstand te bekijken, maar kan ook de meldkamer het sluitingsbeleid op afstand voeren. Mistgeneratoren helpen ook zeker. Deze schrikken inbrekers af en beperkt het zicht tot nul, waardoor inbrekers met lege handen moeten vluchten.

OVERVALLERS PREVENTIEF SIGNALEREN

Naast menselijke interventie en oplettendheid, profiteren we ook van het steeds maar slimmer worden van camera’s. In de eerste functie verzamelen camera’s natuurlijk materiaal. Maar ze kunnen nog veel meer. Namelijk een intelligent systeem sturen dat opnames maakt en analyses uitvoert. Momenteel lopen er zelfs testen die het gedrag van mensen kunnen analyseren. Dit zorgt ervoor dat iemand met slechte bedoelingen binnenkort zelfs door een camera in de ruimte opgemerkt kan worden vanwege verdacht gedrag, waardoor tijdig gehandeld kan worden.

OBJECTDETECTIE

Met de komst van slimme camera’s wordt de retailsector er steeds bewter op. Zo maakt Amazon-Go gebruik van objectdetectie. Dit gaat gepaard met diverse technologieen en algoritmes, waardoor verkoopprocessen in de winkel worden geautomatiseerd. Deze technologie maakt het ook mogelijk om diefstal te registreren,voordat een inbreker de winkel heeft verlaten. Op die manier kunnen winkeleigenaren of beveiligingsmensen tijdig ingrijpen. De objectdetectie kan de verwijning van een object (bijvoorbeeld een pakje koeken) namelijk precies detecteren.

INVESTERING IN JUISTE APPARATUUR

Buiten het feit dat beveiliging in elke shop uiterst belangrijk is, brengt het natuurlijk wel een fikse investering met zich mee. Het is afhankelijk van het aantal camera’s en modules hoe hoog de investering wordt, maar houdt u rekening met een investering van € 5.000 tot € 20.000 euro. Hoewel dit in eerste instantie veel lijkt, weegt het bedrag dubbel en dwars op tegen de kosten van inbraak. Eén inbraak kan namelijk al tot € 10.000 schade veroorzaken. Dan valt deze investering mee. In ieder project wordt nauwkeurig gekeken naar de benodigde beveiliging voor de shop. Iedere situatie is immers uniek.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een passend advies en de juiste camerabeveiliging.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info