+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl
Monitors

Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat de beelden die door camerabeveiliging gemaakt worden ergens bekeken kunnen worden. Vaak zal dat achteraf zijn. Het gaat dan om beelden die zijn opgenomen om later eventueel na een incident bekeken te worden. Soms wordt camerabeveiliging echter live bekeken, zoals bij live bewakingscamerabeelden bij stadstoezicht of de beelden van een toegangspoort door een portier bij een bedrijfsterrein.

 

Wat maakt camerabeveiliging succesvol?

Als de camerabeveiligingsbeelden opgenomen worden, dan is in het systeem een recorder (DVR of NVR) of een PC opgenomen. Dat maakt de keuze voor de monitor eenvoudig. Moderne recorders kunnen net als PC’s prima overweg met gangbare monitorsignalen zoals VGA en HDMI-monitor signalen. Dat maakt nog niet elke monitor geschikt voor camerabewaking. Allereerst moeten de beeldverhoudingen van de monitor overeenkomen met de beeldverhoudingen van de opgenomen beelden. De meeste moderne monitors hebben net als moderne televisietoestellen vrijwel allemaal een beeldverhouding van 16×9 (breedbeeld). Gelukkig zijn HD (1MP), full HD (2MP), 4MP en 4K of UHD (8MP) beelden in die beeldverhouding van 16×9. (MP=megapixel). Dergelijke beelden kunnen dus optimaal weergegeven worden op een moderne breedbeeld monitor zonder vertekening en zwarte balken om het beeld. Om die redenen is het lang niet altijd verstandig om cameraformaten die niet die 16×9 verhouding gebruiken toe te passen voor camera beveiliging. Voorbeelden zijn 1,3MP, 3MP, 5MP. Een 3 MP camera lijkt veel beter dan een 2MP (full HD) camera, en zo worden ze helaas ook vaak aangeprezen, maar om het beeld van een dergelijke camera zonder vertekening op een breedbeeldmonitor te kunnen laten zien moet een deel van het beeld afgeknipt worden of een deel van de monitor en dus van de beschikbare pixels blijft onbenut.

De keuze voor de toegepaste monitor voor camera beveiliging wordt dus deels bepaald door het op te nemen beeldformaat, maar dat is in de praktijk dus vaak het zeer gangbare breedbeeld formaat (16×9).

Toch is niet zomaar elke computermonitor geschikt als monitor voor camera beveiliging. Veel hangt af van het soort gebruik, de kijkafstand en de kijkhoek en het aantal camerabeelden dat tegelijk op de monitor weergegeven moet worden.

De eisen van een monitor

Voor monitors die gebruikt worden door mensen die er beroepsmatig uren achtereen naar kijken gelden ARBO regels. De regels die hier besproken worden gelden deels voor deze professionele gebruikers maar ook voor gebruikers die af en toe naar de bewakingscamerabeelden kijken.

#1 Technische eisen

Camerabewaking systemen staan meestal dag en nacht aan, de monitor moet dus geschikt zijn om 24 uur per dag, zeven dagen per week op volle kracht te functioneren. Dat stelt eisen aan de duurzaamheid van de te gebruiken monitor.

#2 Optische eisen

Een monitor voor camerabeveiliging moet over voldoende intensiteit en contrast beschikken om in een niet-verduisterde omgeving scherpe beelden met voldoende definitie te kunnen geven. Ditzelfde geldt als de monitor onder een hoek bekeken wordt. Met andere woorden, als de kijker niet recht maar haaks voor de monitor staat. Dit maakt veel eenvoudige computermonitors al minder geschikt voor camerabeveiliging. Een horizontale en verticale openingshoek van 120 graden is echt minimaal, beter is 170 graden of meer.

Om actiebeelden zonder vertragingseffecten weer te kunnen geven moet de verversingstijd tijd van de monitor kort zijn, 5ms is het maximum.

#3 Beeldformaat eisen

Binnen de ARBO-regelgeving is de verhouding tussen kijkafstand en beeldformaat strikt geregeld. Voor gebruikers die af en toe beelden bekijken gelden de ARBO-regels niet, maar het is wel belangrijk dat het gekozen beeldformaat het aantal camerabeelden tegelijk goed weergeeft. Wij bevelen aan om een ruim bemeten monitor te gebruiken, zeker als er 4 of 16 camerabeelden tegelijk weergegeven moeten worden.

Iedere situatie vraagt om een andere aanpak. Wij weten als geen ander: beveiliging is maatwerk. Neem daarom gerust contact met ons op, dan kijken wij met u naar de meest effectieve beveiliging voor uw situatie. Wij denken graag met u mee voor een passend beveiligingsplan.

Vrijblijvend advies ontvangen?

Neem contact met ons op via onderstaande gegevens:

T. +31 (0)85 – 760 42 47
M. +31 (0)6 – 525 760 69
E. advies@camerabeveiliging.nl

 

WhatsApp WhatsApp voor meer info