+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl
Smartphones

Er zijn situaties waarin de beelden van de camerabeveiliging niet continue bekeken worden, zoals in de meeste kleine bedrijven, winkels en bij particulieren. In dat geval worden steeds vaker mobiele telefoons, tablets of laptops gebruikt om beelden te bekijken. Hierdoor is de gebruiker niet gebonden aan een vaste plaats om de camerabeveiligingsbeelden te bekijken. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om vanaf een afstand, desnoods vanaf de andere kant van de wereld hun camerabeelden te analyseren. De beeldkwaliteit van moderne telefoons en tablets maken dit tegenwoordig mogelijk. Het is vanzelfsprekend wel belangrijk dat de beelden van de camerabeveiliging via het internet verstuurd kunnen worden. Zoals eerder besproken kan elk modern camerasysteem beelden via het internet versturen. Het is een misverstand dat dit alleen bij IP-camera’s kan.

Redenen om camerabeelden goed te beveiligen

Zodra de mogelijkheid gecreëerd is om beelden op afstand te bekijken, moet er aandacht geschonken worden aan het beveiligen van die beelden. De beelden reizen immers de wereld rond. Daardoor kan niet alleen de bedoelde gebruiker maar iedereen die kans ziet de beelden bemachtigen. De beveiliging van camerabeveiliging is vakwerk dat door vaklieden moet gebeuren. Een veel gemaakte fout is dat men denkt dat het niet zo belangrijk is. Wat wij veel horen is: “ik heb toch niets te verbergen dus het is niet zo erg als anderen mijn beelden kunnen zien?” Ondanks dat u niets oneerbaars doet, dan nog is het onverstandig om onbevoegden mee te laten kijken met uw camerabeelden. Zo kan een ogenschijnlijk onschuldig beeld van een voordeur camera een inbreker nuttige informatie verschaffen over de tijdstippen dat u wel of niet thuis bent.

Lekken van persoonsgegevens

Bovendien geldt zeker voor bedrijven dat het uitlekken van camerabeelden opgevat kan worden als het lekken van persoonsgegevens en dat is in strijd met de AVG. Dit kan tot maatregelen waaronder boetes van de overheid leiden. Zeker voor bedrijven is het uiterst belangrijk dat de beveiliging van de camerabeelden goed op orde is zodat u bij controle of een optredend datalek kunt aantonen dat u er alles aan gedaan heeft om datalekken te voorkomen.

Hacken van computersystemen

Daarnaast is er nog een (zeer belangrijke) reden om uw camerabeelden juist te laten beveiligen. Nog erger dan ongewenst meekijken met camerabeelden of het lekken van data is het risico dat uw bedrijfs- of persoonlijke computers gehackt worden. Het camerasysteem staat dag en nacht aan en is dus ook dag en nacht verbonden met het internet. Dat maakt dit soort systemen populair bij hackers. Deze hackers hebben immers ruim de tijd, ze weten dat de verbinding niet uitgeschakeld zal worden. Het is die hackers echter meestal niet te doen om uw camerabeelden te kunnen bekijken. Als ze een camera gehackt hebben, dan zijn ze binnen in uw computersysteem en kunnen daar computers ‘overnemen’ en zo met u meekijken terwijl u bijvoorbeeld aan het telebankieren bent. En daar zit u natuurlijk niet op te wachten.

Welke apparatuur voor camerabeveiliging?

Kortom, het beveiligen van uw camerabeveiliging is een serieuze zaak. Dat begint met de juiste keuze van apparatuur. Ook deze apparatuur dient deskundig geïnstalleerd te worden met effectieve wachtwoorden en gebruikersnamen. Maar dat is niet voldoende, ook de apparatuur voor camerabeveiliging zal regelmatig voorzien moeten worden van beveiligingsupdates. Bij systemen met analoge HD- en HD-SDI camera’s volstaat het om de recorder regelmatig te updaten, maar bij IP camerasystemen moeten alle camera’s afzonderlijk ook regelmatig een beveiligingsupdate krijgen.

Daarnaast is een zorgvuldig gebruik en onderhoud door de eindgebruikers natuurlijk essentieel. Er kunnen briljante wachtwoorden gebruikt worden maar als die op straat komen te liggen heeft dat niet veel zin. Net als de updates zullen ook wachtwoorden regelmatig vernieuwd moeten worden.

Beveiliging en levensduur bij camerabeveiliging

Bij computerapparatuur en mobiele telefoons is men er natuurlijk al aan gewend, maar ook voor camerabeveiliging geldt dat de technische levensduur meestal veel langer is dan uit veiligheidsoverweging verantwoord is. Een moderne DVR zal vaak wel tien jaar kunnen blijven werken, alleen is in die tien jaar de technische ontwikkeling zo vooruitgegaan dat beveiligingsupdates niet meer mogelijk zijn. De DVR kan dan nog prima werken, alleen is verbinden met het internet dan niet meer verantwoord. Vergelijk het maar met een prima werkende PC die nog met Windows XP werkt. Het goede nieuws is dat bij systemen met HD-Analoge- of HD-SDI camera’s het na ongeveer 5 jaar vervangen van de DVR volstaat.

 

Iedere situatie vraagt om een andere aanpak. Wij weten als geen ander: beveiliging is maatwerk. Neem daarom gerust contact met ons op, dan kijken wij met u naar de meest effectieve beveiliging voor uw situatie. Wij denken graag met u mee voor een passend beveiligingsplan.

Vrijblijvend advies ontvangen?

Neem contact met ons op via onderstaande gegevens:

T. +31 (0)85 – 760 42 47
M. +31 (0)6 – 525 760 69
E. advies@camerabeveiliging.nl

 

WhatsApp WhatsApp voor meer info