+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Wijziging werkwijze overvalalarm per 01-07-2021

De politie gaat haar werkwijze met betrekking tot meldingen van een overvalalarm per 01-07-2021 aanpassen. De politie zal enkel nog door particuliere alarmcentrales (PAC) geverifieerde (overval)alarmen ontvangen en daar inzet op plegen. Dit houdt dus in dat de technische beveiligingsbranche met haar particuliere alarmcentrales voortaan ook overvalalarmen moet verifiëren. De politie wil hiermee voor een efficiëntere inzet van mensen en middelen zorgen. De politie wordt namelijk elke maand voor honderden loze alarmmeldingen uitgerukt. Dit is vaak het geval wanneer er op een verkeerde manier gebruik wordt gemaakt van overvalknoppen.

Jaarlijks +-1000-1200 overvallen

In Nederland vinden er jaarlijks ongeveer 1000 tot 1200 overvallen plaats. Eén vierde van deze overvallen vindt plaats bij particulieren. Echter blijken 99% van al deze overvalmeldingen achteraf loos te zijn, bijvoorbeeld door een storing of door onjuist gebruik van een overvalalarm. Dit betekent dus dat 99 van de 100 autoritten van de politie onnodig bleek. Hierdoor wordt de inzet van de politie zwaar belast en dit is niet nodig.

Geverifieerde alarmmeldingen krijgen Prioriteit 1

Er is sprake van een daadwerkelijke overval wanneer het alarm geverifieerd is. Dat komt omdat de Politiemeldkamer dan geïnformeerd is door de particuliere alarmcentrale. Dit heeft tot gevolg dat de politie uitrukt onder prioriteit 1. Op het moment dat het alarm niet geverifieerd kan worden maar er toch wordt gevraagd om politie-inzet, daalt het alarm in prioriteit (van prioriteit 1 naar politie assistentie gevraagd).

Wat betekent dit voor bedrijven met een overvalknop?

Overvalalarm

Er wordt in veel verschillende soorten branches gebruik gemaakt van een overvalknop. Denk hierbij aan supermarkten, bouwmarkten, transportenbedrijven en winkels. Zij zullen het belang van het overvalsysteem opnieuw tegen het licht moeten houden. Ze moeten de keuze maken op welke wijze de verificatie wordt ingericht binnen hun bedrijf. Er zal dus eerst een verificatie moeten plaatsvinden voordat de politie komt. Eigenaren van deze bedrijven zullen dus een antwoord moeten vinden op de vraag hoe er snel en adequaat verificatie mogelijk is. Hierbij moet ervoor worden gezorgd dat het personeel op de locatie van het overvalalarm niet in gevaar is. 

Mobiele overvalknop met alarmopvolging

Er zijn verschillende alarmoplossingen voor de professionele markt. De alarmering kan worden geleverd met alarmopvolging door een particuliere alarmcentrale. Er kan in een geval van een calamiteit of een dreiging worden gealarmeerd via een noodknop. Deze noodknop kan worden geïnstalleerd onder een balie of bijvoorbeeld worden gedragen op het lichaam. Het alarmeren van de noodknop wordt dus discreet gedaan. In het geval van nood zorgt de centralist van de alarmcentrale voor de juiste opvolging van het alarm.

Beeld en geluid verificatie

Bij een alarm welke wordt gemaakt via de noodknop komt het vaak voor dat de centralist kan inbellen op de noodknop. Via de spreek- en luisterverbinding kan de centralist meeluisteren met de situatie en afhankelijk van het ingestelde alarmprotocol terugpraten. Daarnaast is het ook mogelijk om via het beeld van de camera’s live mee te kijken naar de situatie. Hierdoor kan er door de centralist een goede inschatting van de situatie worden gemaakt. 

Wat betekent dit voor u?

In het geval dat u werkt met een overvalknop betekent dit dat u een keuze moet maken. Deze keuze bestaat uit de wijze van de verificatie welke nodig is in combinatie met de overvalknop. Er zijn meerdere manieren voor deze verificatie en samen met een installateur binnen de beveiligingsbranche kan naar de passende oplossing worden gevonden.

Wilt u meer weten over hoe u uw overvalalarm op de beste manier kunt verifiëren, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u helpen en geven u een geheel vrijblijvend advies.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info