+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Groot deel van Nederlandse camerabeveiliging schendt privacywet

Eerder schreven we al over ‘duidelijkheid over camera’s en privacy’. Hierin leggen we duidelijk de regels uit over camerabeveiliging privacywet en het installeren van een camera rondom uw huis. Het is namelijk verboden om openbare plekken te filmen, zoals een stoep of weg. Daarnaast is het niet de bedoeling dat de tuin van de buurman bijvoorbeeld in beeld komt. Nu stippen we een onderzoek aan waaruit blijkt dat ruim 86,6% van de beveiligingscamera’s in Nederland deze privacyregels schendt. De camera’s zijn namelijk allemaal deels op een openbare weg gericht. Dit blijkt uit een onderzoek van VPNGids.

camerabeveiliging privacywet

GERICHT OP OPENBARE WEG

Uit het onderzoek van VPNGids blijkt dat een groot deel van de camerabeveiliging in Nederland in overtreding is van de AVG-regels. In totaal zijn er 211.308 camera’s van particulieren en bedrijven in Nederland die opgenomen zijn in het onderzoek. VPNGids vroeg informatie op bij de politie voor het onderzoek. De politie houdt namelijk alle beveiligingscamera’s bij in het registratieregister Camera in Beeld. Camerabeelden kunnen namelijk opgevraagd worden voor politieonderzoek. Helaas blijkt uit eerder onderzoek dat de helft van beveiligingscamera’s in Nederland ongeschikt is voor politieonderzoek.

Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mogen beveiligingscamera’s niet op de openbare weg gericht zijn. Men mag alleen camerabeveiliging plaatsen indien deze gericht is op het eigen terrein. Er zijn uitzonderingen, zo mag een beveiligingscamera een openbare weg of de tuin van de buurman alleen deels in beeld hebben, als hier een gegronde reden voor is. Bijvoorbeeld een stijgend aantal inbraken in de wijk. Bovendien moet deze gegronde reden dan ook opgenomen zijn in het registratieregister.

DE AP STELT PRIORITEITEN 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is er om de AVG te handhaven, die mei vorig jaar is ingesteld. In de eerste helft van het jaar ging 4% van alle klachten over beveiligingscamera’s. Toch geeft AP aan dat zij als relatief kleine toezichthouder keuzes moeten maken. Ze werken met name achter de schermen en hebben naast het uitdelen van boetes nog meer te doen om de AVG te handhaven. Ze zijn dus genoodzaakt prioriteiten te stellen.

Bron: VPNGids

Meer informatie over de camerabeveiliging privacywet? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Beveiliging is maatwerk, dus iedere situatie vraagt om een unieke aanpak. Onze experts zijn getraind en weten alles over de juiste camerabeveiliging voor uw situatie, van de aanschaf tot montage ervan en het naleven van de AVG-regels.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info