+31 (0)85 - 273 84 86 info@camerabeveiliging.nl

Goedkope en onveilige camera’s van Amazon verwijderd

Op verzoek van de Consumentenbond verwijdert Amazon veel goedkope en onveilige camera’s uit het assortiment. Dergelijke camera’s worden als onveilig bestempeld, omdat ze een risico kunnen vormen voor de gebruikers. De Consumentenbond heeft verzocht deze camera’s uit het aanbod te verwijderen, waarop Amazon hiermee instemde. Lees hieronder om welke camera’s het ging en een aantal tips over het vermijden van onveilige camerabeveiliging.

goedkope en onveilige camera's

GOEDKOPE CAMERA’S OP AMAZON

De Briste Consumentenbond Which onderzocht het aanbod aan camerabeveiliging op Amazon.uk. In het onderzoek kochten ze vier verschillende producten die op de site werden aangeboden. Ze hadden alle vier 4 uit 5 reviewsterren of zelfs het ‘Amazon Choice’ stempel, waarmee de online aanbieder de favoriete producten aanduidt. Het ging om de volgende vier camera’s:

  • Vstarcam C7837WIP
  • Sricam 720p
  • ieGeek 1080p
  • Victure 1080

Wat bleek? Bij alle vier producten vonden Security experts kritische aspecten die een serieus risico kunnen vormen voor de eindgebruikers. Op het verzoek van de Consumentenbond verwijderde Amazon alle vier de camera’s van de website.

Een stap in de goede richting? Dat is het zeker. Toch benadrukt de Consumentenbond dat het een druppel op een gloeiende plaat is, omdat er zoveel van dit soort camera’s verkocht worden op Amazon. Een kwalijke zaak, vinden experts. Zwakke standaardwachtwoorden bij veel van dit soort camera’s kunnen gebruikers gemakkelijk in gevaar brengen. Bij veel van de producten staat het wachtwoord zelfs met een sticker op het apparaat. Ook vormen onversleutelde gegevens een groot risico. Wanneer persoonlijke informatie niet versleuteld wordt verstuurd, kunnen hackers hier makkelijk bij. Ze kunnen zelfs eenvoudig toegang krijgen tot de camera en meekijken zonder dat je het zelf doorhebt. Iets waar je als gebruiker absoluut niet op zit te wachten.

TIPS VOOR GOEDE CAMERABEVEILIGING

Wat kun je dan zelf doen om zulke goedkope en onveilige camera’s te vermijden in je aankoop? De Consumentenbond verstrekt een aantal handige tips om gebruikers op weg te helpen.

1. ALS JE EEN CAMERA WILT KOPEN

Wil je een beveiligingscamera kopen? Wellicht voor thuis of om je bedrijfsruimte te beveiligen. Let in dat geval dan niet alleen op de prijs van de camera. Controleer ook altijd of een onbekend merk wel een website en klantenservice heeft. En lees niet enkel de positieve, maar ook de negatieve reviews. Bij twijfel altijd niet kopen, aldus de Consumentenbond.

2. ALS JE EEN DUBIEUZE CAMERA BEZIT

Heb je een camera thuis hangen, maar vertrouw je het niet helemaal? Dan is het slim om direct je wachtwoorden en instellingen van de app te wijzigen. Slechte beveiliging heb je ook zelf in de hand. Kies een moeilijk wachtwoord en niet de meest voor de hand liggende. Wist je dat de meeste mensen kiezen voor de namen van hun kinderen, huisdieren in combinatie met geboorte data? Inbrekers weten dit ook. Gebruik de camera ook niet in privé ruimtes, zoals de babykamer. Twijfel je nog steeds? Zet hem dan uit.

3. VAAG MERK? NIET DOEN!

We begrijpen, de aanschaf van een beveiligingscamera valt niet mee. Om een beeld te krijgen: als je op Amazon.nl zoekt op ‘beveiligingscamera’s’, dan krijg je meer dan 3.000 resultaten. En dat is ook niet zo gek, want beveiligingscamera’s met internetverbinding worden steeds populairder bij consumenten, bijvoorbeeld als babyfoon. Fabrikanten proberen hier dus van te profiteren.

Kijk dan ook uit met goedkope camera’s van vage merken.“Kijk uit met de goedkope camera’s van vage merken. Vaak zijn dit white label-producten die verkocht worden onder allerlei namen. Het is regelmatig onduidelijk wie de eigenaar van het merk is. Sommige modellen hebben niet eens echt een merk”, aldus de Consumentenbond.

Bron: Consumentenbond

Advies over camerabeveiliging? Wij zijn expert in camera’s, mistbeveiliging en alarmsystemen. Beveiliging is maatwerk, dus neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp voor meer info