Edge computing: het feit dat camerabeveiliging, smartphones en slimme speakers steeds slimmer worden. Dat komt omdat ze steeds beter in staat zijn om complexe informatie te verwerken en berekeningen uit te voeren. De plek waar data verzameld wordt krijgt een steeds grotere rekenkracht. Het ultieme voorbeeld van Edge computing is de zelfrijdende auto. De sensoren op de auto houden constant de omgeving in de gaten. Deze informatie moet zo snel worden verwerkt, zodat de auto tijdig kan reageren op situaties. Maar waarom heet het Edge computing en hoe werkt het nu precies? Dat lees je hieronder.
CLOUD- VS. EDGE COMPUTING
Waar heeft het fenomeen van slimme apparaten die steeds slimmer worden eigenlijk Edge computing? Het zit zo. Met de ‘edge’ worden alle apparaten in jouw omgeving bedoeld, zoals je smartphone, smartwatch, laptop, speaker en televisie. Deze apparaten zijn steeds vaker online, denk maar je televisie waar je ook Netflix en YouTube eenvoudig op kunt afspelen. Ook je smartwatch staat in verbinding met het netwerk. Deze trend heet ‘the internet of things’. In zekere zin kun je de ‘edge’ het tegenovergestelde van de ‘cloud’ noemen – het netwerk waar alle data en informatie op één centrale locatie verwerkt en opgeslagen wordt. Sinds de komst van het fenomeen ‘cloud computing’ worden steeds meer taken van de computer uitbesteed aan een webdienst. Het is immers onmogelijk om álle informatie op je computer op te slaan. Denk bijvoorbeeld aan Siri. Je iPhone is nooit krachtig genoeg om alle informatie direct paraat te hebben. Siri raadpleegt een database die ergens anders staat om jouw vraag te beantwoorden.
DE OPLOSSING VOOR ALLES? DAT NIET.
Kunnen we cloud of edge computing nu zien als de heilige graal? De oplossing voor alles? Nou, deels. Enerzijds is het natuurlijk een geweldige manier om veel informatie snel paraat te hebben. Ook raken computers niet overbelast, terwijl ze wél steeds slimmer worden. Toch heeft elk systeem een achilleshiel, zo ook dit systeem. En dat zit hem in de verbinding. Digitaal informatie versturen en ontvangen kost tijd. Het duurt soms even voordat Siri antwoord geeft. Dat komt omdat de verbinding tussen de systemen nu eenmaal tijd kost. En dit is niet zo’n probleem als je de openingstijden van een restaurant wilt weten, maar wel bij een zelfrijdende auto. Die moet immers direct handelen bij een uitwijkende fietser. Bovendien kan het versturen van data het netwerk overbelasten. Bijvoorbeeld bij beelden van een beveiligingscamera, die je toch in goede resolutie wilt opnemen, opslaan en delen.
Ook komen er veiligheidsrisico’s kijken bij het versturen van informatie via internet. Veel fabrikanten proberen dit te omzeilen door alleen noodzakelijke data te hoeven versturen op afstand. Bij beveiligingscamera’s worden beelden immers vaak alleen opgeslagen als er daadwerkelijk beweging te zien is. Dit scheelt een hoop opslag op momenten dat er niets gebeurt. Daarbij kunnen slimme camera’s tegenwoordig zelfs mensen van dieren onderscheiden. Toch handig dat een inbreker en een kat uit elkaar gehouden kunnen worden door het systeem, waardoor alleen het noodzakelijke vastgelegd wordt.
Heeft u vragen over camera beveiliging of andersoortige beveiliging? Naast camera’s leveren wij ook alarmsystemen en mistbeveiliging. Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag mee over de beste beveiliging voor uw situatie.