Er zijn verschillende regels verbonden aan het installeren van camera beveiliging in en rondom je winkel, werkplek of huis. De regels waar naar gekeken wordt en welke worden gevolgd zijn de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG-wet). Echter de regels kunnen per gemeente ietwat verschillen. Daarnaast kan het zo zijn dat er per locatie wat aanvullende regels gelden.
BEELDEN BEWAREN EN DELEN
In principe mogen opgenomen beelden niet langer worden bewaard dan vier weken. Hier geldt een uitzondering voor beelden die een strafbaar feit hebben vastgelegd. Wanneer er een strafbaar feit te zien in op beeld mogen deze na de vier weken worden behouden totdat het incident is afgehandeld. Beelden welke niet bewaard hoeven worden kunnen eigenlijk gelijk verwijderd worden. Afhankelijk van het soort camerasysteem kan er zelfs voor worden gekozen dat er beelden niet eens worden opgenomen.
Het delen van beeldmateriaal zonder toestemming van de personen welke te zien zijn is niet toegestaan. Hier is ook een uitzondering voor, namelijk; wanneer het gaat om een strafbaar feit. Hierbij mogen de beelden zonder toestemming van de personen gedeeld worden met de politie.
REGELS CAMERA BEVEILIGING IN EN RONDOM JE HUIS
Het gebruik van camera beveiliging om je privé eigendommen te bewaken is toegestaan. Het gaat hier natuurlijk om je eigen terrein en je eigen spullen. Wel is het belangrijk om te weten dat hier ook een aantal regels aan verbonden zijn.
DOEL BEREIKEN
Het is belangrijk om voorafgaand aan het plaatsen van camera beveiliging een bepaald doel op te stellen. Wat wil ik bereiken met het plaatsen van camera beveiliging? Enkel hetgeen als doel is ingesteld mag worden gefilmd. Er mogen dus geen beveiligingscamera’s worden opgehangen om de omgeving te filmen.
DE OPENBARE WEG
Zoals genoemd mag er dus enkel een doel worden gefilmd, en niet zomaar de omgeving. Het kan zo zijn dat er een deel van de openbare weg wordt gefilmd wanneer jouw eigendom hier aanwezig is. Wanneer het doel is om de auto in beeld te hebben en deze staat aan de openbare weg, mag dit wel. Hierbij komt wel dat er zo min mogelijk van de openbare weg mag worden gefilmd. Er mag niet in een zijstraat van je huis worden gefilmd om zo te kijken wie daar komt, dit is namelijk niet jouw eigendom.
OP DE HOOGTE ZIJN
Na het plaatsen van camera beveiliging in en rondom je huis is het belangrijk dat mensen hiervan op de hoogte zijn. Het is verplicht om stickers of een bordje te plaatsen waar mensen kunnen lezen dat er camera beveiliging aanwezig is. Wanneer er geen stickers of bordjes zijn geplaatst is het filmen met de beveiligingscamera’s strafbaar.
REGELS CAMERA BEVEILIGING OP JE WERKPLAATS
Net zoals de regels in en rondom je woning gelden er ook verschillende regels voor camera beveiliging op je werkplaats. Net zoals bij je woning mogen er alleen beveiligingscamera’s worden geplaatst met een bepaald doel. Het is belangrijk om de privacy van je klanten en werknemers te waarborgen. Je eigen belangen moeten worden afgewogen tegen de privacy van je klanten en werknemers. Voordat de beveiligingscamera’s worden geplaatst moet er toestemming worden gevraagd aan de OR (ondernemingsraad). Er zijn een paar punten niet toegestaan, namelijk; het opnemen van geluid, materiaal gebruiken om werknemers te beoordelen op functioneren en filmen in pashokjes of het toilet.
Wilt u meer weten over het plaatsen van camera beveiliging en de regels omtrent de wetgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een passend advies en