Als u een beveiligingscamera aanschaft voor een woning, bedrijfsruimte of buitenterrein, gaat u ervanuit dat deze camerabeelden goed beveiligd zijn. Toch blijkt uit recentelijk onderzoek van de Consumentenbond dat beveiligingscamera’s die verbonden zijn met het internet niet altijd goed beschermd zijn tegen hackers. Uit dit onderzoek bleek dat ruim zes op de twaalf onderzochte IP-beveiligingscamera’s kwetsbaar waren voor hacking. Drie camera’s bleken zelfs eenvoudig over te nemen voor hackers. Een kwalijke zaak, als u het ons vraagt.
BEVEILIGINGSCAMERA’S KWETSBAAR VOOR HACKERS
De beveiligingscamera’s die een probleem vormen zijn de Alecto DVC-215IP, de D-Link DCS-2670L en de Eminent EM6360. Deze soorte camerabeveiliging gebruiken een oudere netwerktechniek via het internet. Een slechte afstelling van de instellingen maakt ze kwetsbaar voor hackers, die de camera’s eenvoudig op afstand konden uitschakelen. Daarnaast kunnen hackers de camerabeelden ook overnemen of met een DoS-aanval onbruikbaar maken. Dit maakt het voor inbrekers makkelijk om een inbraak te plannen.
Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de camera’s van Alecto en D-Link ook niet alle gegevens versleuteld te verzenden. Dit is wel extra belangrijk als apparaten verbonden zijn met het internet, omdat dit ze kwetsbaar maakt voor inbraak. Ook de Foscam FI9900P, de Smartwares C923IP en de Ezviz C3W maakten geen gebruik van goed versleutelde verzending.
FABRIKANTEN NEMEN GEEN VERANTWOORDELIJKHEID
Veel reactie van de fabrikanten ontving de Consumentenbond niet. Deze deed een poging om de betrokken fabrikanten en het Agentschap Telecom in te lichten. Smartwares gaf aan dat er een nieuwe app beschikbaar is waarin problemen opgelost zijn. Ook geven zij aan te werken aan een update voor de camera. Veel andere fabrikanten reageerden niet of bleven vaag over de maatregelen die zij zouden treffen.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, zegt dat het onderzoek laat zien dat fabrikanten maar weinig bezig zijn met veiligheid van camerabeveiliging met internetverbinding. En dit zouden ze zeker wel moeten doen, want ruim een kwart van de apparaten uit het onderzoek bleek niet veilig. Dat vindt ze teveel. Het is immers belangrijk dat consumenten erop kunnen vertrouwen dat hun beveiliging veilig is. Helaas is het momenteel nog niet wettelijk verplicht voor fabrikanten om deze verantwoordelijkheid te nemen en daarom pleit ze samen met de Europese zusterorganisaties voor een wetgeving waarin veiligheidseisen worden opgelegd voor fabrikanten.
Bron: Consumentenbond
Meer informatie over juiste camerabeveiliging? Wij denken graag met u mee over een beveiligingsplan op maat. Zelf besteden wij veel aandacht aan de beveiliging van onze producten. Lees daar hier meer over.