Het lijkt de omgekeerde wereld. Een orthodontist schaft camerabeveiliging aan om zijn praktijk te beveiligen. Maar wanneer er vervolgens een inbraakmelding binnenkomt worden de beelden van de beveiligingscamera niet alleen naar de politie doorgestuurd, maar belanden deze openlijk op het internet. De beelden waren enige tijd live te zien. Hoe is het mogelijk dat apparatuur dat men ter beveiliging aanschaft, juist tegen hem wordt gebruikt? Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Lees hieronder hoe dit zover kon komen en ook hoe wij onze beveiligingsapparatuur beveiligen tegen dit soort incidenten.
POORT BLEEF OPEN
Een beveiligingscamera die gehackt wordt waardoor de beelden van de beveiligingscamera op straat liggen. Het klinkt als een film. Toch overkwam het orthodontist Joost Dusseldorp die camerabeveiliging had aangeschaft om zijn praktijk mee te beveiligen. Volgens meneer Dusseldorp hangt de camerabeveiliging er al jaren zonder problemen. Het ging pas mis toen er een inbraakmelding binnenkwam. “Toen hebben we aan onze externe systeembeheerder gevraagd om de ‘poort’ open te zetten, zodat we de camerabeelden vanuit huis live konden bekijken. Om te zien of alles in de praktijk in orde was.” Dat namen ze blijkbaar wel erg letterlijk, want het ging mis toen die ‘poort’ daarna nooit meer gesloten is. Dusseldorp had ‘geen flauw idee’ dat anderen de camerabeelden vervolgens online konden bekijken. En hoe kon hij ook? Je gaat er in goed vertrouwen vanuit dat de poort weer gesloten zal worden door degene die daarvoor verantwoordelijk zijn.
CAMERABEELDEN UITGELEKT
Een product dat ter beveiliging aangeschaft wordt, kan nooit het omgekeerde teweegbrengen. Het is dan ook onacceptabel als camerabeelden uitlekken, terwijl deze juist geïnstalleerd zijn ter beveiliging. Orthodontist Joost Dusseldorp betreurt de situatie dan ook. Volgens hem was het nooit de bedoeling dat deze beelden van de beveiligingscamera zouden lekken. En terecht, want wie schaft camerabeveiliging aan met dit tegenovergestelde doel? De opnames, die bedoeld waren voor intern gebruik tegen inbraak en diefstal, zijn inmiddels wel offline gehaald.
Wiens schuld is dit? Wie kan aangewezen worden in deze situatie? De Consumentenbond reageert op het probleem en legt de verantwoordelijkheid ook bij de fabrikanten van camera’s. Die zullen ook zelf meer aandacht moeten besteden aan de beveiliging van hun beelden. Het is immers niet de bedoeling dat camerabeelden her en der op straat slingeren, zodra er een inbraakmelding gemaakt wordt. Een camera zou juist het omgekeerde moeten doen, namelijk beveiligen.
MAATREGELEN CAMERABEVEILIGING B.V.
Indien u camerabeveiliging bij Camerabeveiliging B.V. aanschaft en laat installeren, hoeft u niet te vrezen voor dergelijke problemen. Al onze beveiligingssystemen werken namelijk vanaf een apart IP adres en gegevens worden veilig opgeslagen op een harde schijf. In tegenstelling tot systemen die met Cloud werken, zijn onze camerabeveiligingssystemen bestand tegen aanvallen van buitenaf en blijven gebruikersgegevens beschermd. In de Cloud is het grote nadeel dat er slechts één wachtwoord nodig is om het gehele systeem te hacken. Met andere woorden: één code kraken en een hacker heeft toegang tot de volledige database. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en mede daarom blijven wij van Camerabeveiliging B.V. ver uit de buurt van de Cloud. Het kan immers niet zo zijn dat een product dat mensen zou moeten beveiligen, hen juist kwetsbaarder maakt voor aanvallen.
Bent u op zoek naar meer informatie over camerabeveiliging of andersoortige beveiliging? Beveiliging is maatwerk en iedere situatie vraagt om een andere aanpak. Neem daarom gerust vrijblijvend contact met ons op, dan bekijken we uw situatie en maken een beveiligingsplan op maat.
Bron: Leeuwarder Courant